Opdateret 13.3.13
Mange medier kæmper hårdt i disse år for at finde en bærbar forretningsmodel til deres journalistik. Dette indlæg handler om nogle af de danske medier, der har valgt skære de dyre udgifter til print og distribution væk og kun udkomme på nettet, og om de netmedier, der går den anden vej og laver printudgaver, de kan tjene penge på.
Dette er ikke en fuldstændig liste eller analyse, men et par eksempler fra små, danske nichemedier. Kom endelig med kommentarer og tilføjelser.
Kjerteminde Avis bukkede i slutningen af 2010 under for svigtende annonceindtægter, men avisen opstod kort efter, i januar 2011, som netavis uden printudgave. Avisen opdateres dagligt, og i januar 2013 kom avisen på alles læber med et interview med Annette Vilhelmsen, hvor hun kritiserede erhvervslivet.
Kjerteminde Avis er stadig (så vidt jeg ved) den eneste danske avis, der helt har droppet printudgaven til fordel for nettet, men der findes også eksempler fra andre små nichesites.
Magasinet KBH udkom på print fra 2005 til 2010. Siden er magasinet kun udkommet online med nyheder og kulturstof fra København.
Magasinet OnEdge er et tidsskrift for forskningscentret Knowledge Lab på SDU. Magasinet er udkommet et par gange om året siden 2003, men fra december 2012 udkommer magasinet kun online i en pdf-udgave.
Der findes ganske givet mange flere eksempler derude.
Fra net til print (spin-offs)
Mens ovenstående har valgt helt at droppe printudgaverne, findes der også eksempler på medier, der vælger at gå den anden vej. Ikke som erstatning for netudgaverne, men som supplement. Der kan naturligvis være flere motiver til at vælge printudgaven fra – og til. Jeg ved ikke, hvad de enkelte mediers motiver er, men selv store aviser har svært ved at tjene penge på annoncefinansierede sites, og printudgaver kan være en måde at få læserne til at betale for indholdet. En metode, som blandt andre franske Rue89 har forsøgt sig med.
Ræson blev startet som netmedie i 2002. Siden 2007 er det også udkommet på print to gange om året. Ræson har også udgivet flere bøger, og 7. marts 2013 lancerede netsiden et nyt printmagasin KOMPAKT, der skal udkomme hvert kvartal.
Satiresitet Rokokoposten har eksisteret siden efteråret 2010. I 2012 udkom bogen “Rokokoposten – de første 280 år“, og samme år indgik sitet partnerskab med Jyllands-Posten om at levere satire til printavisen.
Zetland udgiver sin journalistik som digitale singles, som kan købes enkeltvis eller mod abonnement. I dag, 13. marts, udkommer singlen “Kuppet” af Line Holm Nielsen i papirbogsform i en udvidet udgave.
Jeg har ingen konkret indsigt i, om det forretningsmæssigt er et plus at gå fra print til net, eller at udvide med en printudgave, men jeg synes særligt, at Rokokopostens model med et partnerskab mellem et etableret medie og et start-up giver nogle interessante muligheder for at kombinere de nystartede mediers innovation og risikovillighed med etablerede mediers stabilitet og økonomi i ryggen.
Læs mere om netmediers forretningsmodeller: